Hva er lykkemat?

Hva mener jeg med lykkemat?

Praksis og kliniske erfaringer har vist at flere ville hatt et bedre liv, mer energi og bedre fysisk og psykisk helse om de spiste et såkalt steinalderkosthold [1]. Oppskriftene jeg legger ut vil dermed være inspirert av det. Det innebærer blodsukkerstabil mat med naturlige og viktige fettkilder, lite raske karbohydrater som sukker og stivelse og fravær av typiske intoleransematvarer som gluten og melk. I tillegg har jeg stort fokus på at det skal være enkelt å tilberede og ikke minst smake godt!

Når det er sagt så vil lykkemat for en person ikke nødvendigvis være lykkemat for en annen. Selv om forskning kan gi indikasjoner om hva vi bør spise, er det viktig å huske på at det også er store individuelle forskjeller som gjør at mat som passer for en person ikke  passer for alle. Å spise lykkemat handler om å spise mat som den enkelte er tilpasset å spise. Og da er det viktig å lytte til egen kropp og signaler fra den.

Hvorfor spise lykkemat?

1 av 5 har til enhver tid en pykisk lidelse i Norge og ca. halve befolkningen vil i løpet av livet oppleve å ha det [2]. «Lykkepiller», eller selektive serotonin reopptakshemmere (SSRI) brukes i behandling av milde og moderate depresjoner, men har også vist seg å være effektive ved andre psykiske plager som for eksempel panikkangst, tvangshandlinger og bulimi [3]. Forskning og kliniske erfaringer med titusener av pasienter siden 50-tallet i USA  har imidlertid vist at alt fra depresjoner til angst og schizofreni kan la seg helbrede eller i det minste lindres med ernæringsmedisin [1]. I følge ernæringsfysiolog og dr. philos. Dag Viljen Poleszynski  har mange  internasjonalt anerkjente forskere vist at psykologer og psykiatere i altfor stor grad har psykologisert lidelser som kan spores tilbake til mangler i kostholdet eller biokjemiske forstyrrelser i kroppen. I andre tilfeller kan man få de kjemiske ubalansene under kontroll og deretter jobbe terpeutisk.

Hva mener jeg med sammenhengen mellom mat og psyke?

Mat er kjemi, og maten vi spiser påvirker dermed biokjemien i kroppen. Med denne kunnskapen i bakhodet er det lett å forstå at det vi spiser påvirker vår fysiske og psykiske helse. Men er det så enkelt at vi kan spise oss friske og lykkelige? Dessverre er det ikke det. Kroppen er kompleks og det er mange faktorer som spiller inn. Psyken vår påvirker også biokjemien i kroppen, og dermed næringsopptaket i tarmen. Dårlig fordøyelse på grunn av stress kan derfor føre til at kroppen ikke tar til seg alle næringsstoffene den trenger for å fungere opptimalt, eller fordøyelsen kan være ufullstendig slik at næringsstoffene ikke blir tilfredsstillende nedbrutt og kan i sin tur skape problemer for oss på det psykiske plan. Derfor vil jeg fokusere like mye på stress og stressmestring som ernæring i denne bloggen.

Kilder:

  1. Psykisk helse, nr 2. (2011)
  2. www.psykiskhelse.no
  3. www.nettdoktor.no
Reklamer

2 thoughts on “Hva er lykkemat?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s