Brun og blid med gul smoothie

Er du litt nysgjerrig på supermat, men vet ikke helt hvordan du skal begynne å bruke det? I såfall kan du prøve deg på min favorittvariant. Det som er så fint med supermat, er at det ikke finnes noen fasit på hvordan eller hvor mye man bør bruke av det. Noen bruker det som en ganske stor del av kostholdet, mens andre bruker bare litt. Ingen av delene er mer riktig eller galt enn det andre.

Noe av grunnen til at supermat er i vinden om dagen, tror jeg kommer av at mange merker at de ikke får i seg nok næring ved å spise vanlig mat. Dessverre inneholder ikke maten i dag på langt nær så mye næring som før, se bare på dette innlegget jeg skrev om B vitaminer for eksempel. Om du bruker den «nye» supermaten, den mer tradisjonelle som for eksempel Gry Hammer presenterer i sin blogg «Fra jord til bord» eller om du bruker kosttilskudd som probiotika, enzymer, vitaminer og mineraler og fettsyrer er ikke så viktig. Det viktigste er at kroppen får tilskudd av de stoffene den trenger for å fungere optimalt, og det er det få mennesker som får til kun ved å spise et typisk vanlig norsk kosthold dessverre. Når det er sagt så er det som jeg ofte skriver, nesten alltid noe som er mer optimalt enn det andre, og jeg tror at å spise tradisjonskost er noe av det mest optimale du kan gi kroppen din. Men det gjelder å legge seg på et nivå av optimalitet i kostholdet som en kan trives med.

Jeg håper at jeg kan vise gjennom denne bloggen at det ikke trenger å være så vanskelig å få til å forbedre helsen. Du trenger ikke å fullstendig stupe ned i en supermatverden med supermat i alle varianter til alle måltider (og det er det heller ingen som selger supermat som anbefaler). Nei, du kan fint kombinere elementer fra flere retninger og finne dine favoritter som kroppen (OG hodet ditt) trives med. Hvis mat blir et stress, ja da går vinninga opp i spinninga. Jeg bruker for eksempel noe kosttilskudd, en del tradisjonell mat som kraft og upasteuriserte melkeprodukter og en dæsj med moderne supermat, fordi det passer MEG. Det er også viktig å fokusere på de store linjene i et kosthold. Stabilt blodsukker, god fordøyelse og fettsyrebalanse er eksempler. Jeg er overbevist om at et helhetlig fokus er en nøkkelfaktor for bedre helse. Alt fokuset på enkeltprodukter eller enkelte matvarer som er sunne eller usunne gjør at man fort glemmer helheten.

bilde (2)-pola

Hva er supermat?

I boka «Supermat» av Trine Berge og Sara Chacko, står det blant annet at supermat er mat og medisin i ett. «Supermat er et ganske nytt begrep som har vokst frem de siste 30 årene, og blir vanligvis definert som matvarer eller ingredienser som inneholder eksepsjonelle og gjerne bredspektrede næringsverdier i tillegg til medisinske egenskaper». Supermaten jeg har brukt i den gule smoothien min er Purely carrot, lecithin og kokosfett. Purely carrot er et pulver med blanding av gulrot, gresskar, søtpotet og Rice Bran Solubles. Rice Bran inneholder de mest næringsrike stoffene fra råris. Den er spesielt rik på B vitaminer og antioksidanter som sammen virker beroligende på nervesystemet. Kort sagt inneholder denne blandingen masse næring som taes enkelt opp i kroppen, og er en god karbohydratkilde som gir stabilt blodsukker. Purely carrot inneholder også masse betakaroten, derav «brun-og-blid» overskriften. Har vi tilstrekkelig med betakaroten får vi jevnere farge og tåler solen bedre.

Lecithin kalles ofte for superfett for hjernen. Lecithin er viktig for å opprettholde en velfungerende cellekommunikasjon i kroppen, og da spesielt i hjernen. Dårlig fungerende kommunikasjon mellom cellene kan påvirke den generelle psykiske helsetilstanden vår og spesielt stressnivået og hvordan man mestrer stress. Kokosfett er en fantastisk kilde til sunt fett, vitaminer og mineraler. Den hjelper til med å holde blodsukkeret stabilt, noe som igjen er gull for den hormonelle balansen og dermed psyken vår.

bilde-pola

Gul supersmoothie:

 • 1 dl frossen mango
 • 1/2 banan
 • 1 toppet ts Purely carrot (helsekost)
 • 1 dl eple og mangojuice
 • 2 ts Pure lecithin (helsekost)
 • 1 ss kokosfett (helsekost)

Smelt først kokosfettet i en liten kjele. La det avkjøles litt mens du blander alt det andre sammen i en stavmikserbeholder eller lignende (jeg bruker stavmikseren til nesten alt, jeg). Tilsett kokosfettet til slutt og miks det sammen i mikseren. Tilsett gjerne litt fersk ingefær og/eller lime hvis du ønsker mer smak.

Dette er en smoothie som gir god næring og stabilt blodsukker. Spiser du et egg ved siden av (eller noe annet med protein)  så er det et komplett måltid med både fett, proteiner og langsomme karbohydrater. Men du kan også spise denne som dessert (ta mer frossen frukt, da blir den tykkere, som en sorbet) eller som kveldsmat. Om kvelden vil vi jo gjerne at melatonin (søvnhormonet) skal frigis i kroppen i tilstrekkelige mengder og da kan det faktisk være en fordel å ikke innta så mye proteiner, men heller litt ekstra karbohydrater, uten at blodsukkeret skal fyke til værs, selvsagt.

Dette er helt klart min nye favorittsmoothie/dessert/energidrikk. Håper du liker den!

Smil fra Marianne

Bilder: Privat

Kilder: http://www.super-nature.no, http://www.superdamene.no

Reklamer

5 thoughts on “Brun og blid med gul smoothie

 1. Hvor mye av vitaminene/mineralene som blir tatt opp fra tilskudd er jo varierende med kvaliteten, så en rolle spiller det hvor du får stoffene fra 🙂

  Angående melatonin, så er det avhengig av at aminosyren tryptofan (fra protein) er tilgjengelig i høy nok grad, karbohydrater bare hjelper tryptofan å komme igjennom blod/hjerne barrieren.

  • Tusen takk for korreksjon! 🙂 Det blir jeg veldig takknemlig for.. Spennende!

   Når det gjelder vitaminer/mineraler og opptak av dem fra ulike kilder har jeg uttrykt meg litt uklart. Det mest optimale er uten tvil å få dekket behovet for vitaminer og mineraler fra mat, men hvor mange mennesker klarer egentlig det i en travel hverdag? Jeg ønsker å inspirere folk til å oppnå god helse uten at det skal føre med seg et stress eller et unaturlig forhold til mat og helse.

   Jeg skal gå inn og korrigere litt på akkurat den setningen om kosttilskudd:)

   Tusen takk igjen for at du tok deg bryet med å skrive en kommentar. Smil fra Marianne.

 2. Tema som interesserer, da må man jo ta seg tid 🙂

  Det verste er nok stresset, det motvirker jo mye av det man prøver å oppnå ved å leve sunt, en vond sirkel på en måte. Alt som kan gjøre det lettere er jo fint, og du har helt rett man må finne fram til det som fungerer best for en selv!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s