Hjemmelaget urtemajones

De som ikke tåler melkeprodukter og som skal øke fettinntaket i kostholdet, sverger ofte til mye majones. Jeg har brukt det en del selv, men ettersom jeg har satt meg mer og mer inn i problematikken med for mye omega-6 fettsyrer av dårlig kvalitet (en del planteoljer), har jeg funnet ut at hvis man spiser store mengder majones, kan det være fornuftig å bruke smør i stedet for planteoljer. Jeg kommer til å skrive mer om denne balansen etterhvert, jeg holder nemlig på å skrive en oppgave om depresjon og fettsyrebalanse.

Kort oppsummert er det lurt for de aller fleste å begrense omega-6 inntaket. En enkel huskeregel er å kutte ned på inntaket av billige oljer på lyse flasker, margarin og ferdigmat med mye vegetabilsk olje (gjelder mesteparten av ferdigmat dessverre). Ferdiglaget majones på tube eller glass finnes av både god og dårlig kvalitet. Det er ikke bare typen olje det kommer an på, men hvordan den er behandlet, og det er ikke alltid like lett å vite.

Jeg må presisere at jeg ofte presenterer det som er OPTIMALT her på bloggen. Det betyr ikke at man ikke kan spise litt majones fra tube eller lage hjemmelaget majones med planteoljer i blant. Men det er nyttig å vite hva som er det mest optimale og ta bevisste valg utfra det. Hvis jeg skulle veiledet en person med mye betennelsesproblematikk ville jeg for eksempel rådet denne personen til å være ganske strikt med inntaket av de aller fleste planteoljer. Artrose er snart den nye folkesykdommen og med tanke på at betennelse ofte er en medvirkende årsak til artrose, er det grunn til å sette søkelyset på denne problematikken. Betennelser spiller også en rolle for en del mentale lidelser.

Det blir en litt annen smak på majonesen med smør enn olje selvsagt, men makan så god den er da, gitt! Hurra for at det går an å kose seg med majones som bidrar til bedre fettsyrebalanse i kroppen!

Hjemmelaget urtemajones

2 dl smeltet smør (ca. 300 g)

4 eggeplommer (romtempererte)

2ss vann

Ca. 1 ts urtesalt

Smelt først smøret på middels varme og la det så stå og kjøles seg litt ned (ca. et kvarter). Hell så av mesteparten av det hvite laget (melkeproteinene) hvis du ikke bruker ferdig klarnet smør. Hvis du syns det er vanskelig å skille melkeproteinene fra resten, så kan du bruke dette trikset: Vri opp et glasshåndkle i varmt vann og legg det i en sikt. Sil smøret gjennom håndkleet.

Visp egg og vann i en bolle el.l. (jeg bruker den høye og smale beholderen som hører til stavmikseren) Hell så det romtempererte smøret i en tynn stråle under visping. Dette er viktig for at ikke ingrediensene skal skille seg.

Til slutt smaker jeg til med urtesalt. Det går selvsagt an å bruke mer tradisjonelle majonestilsetninger som sennep, hvitvinseddig, salt og pepper. Det finnes plenty av gode oppskrifter på majones.

Nyt til rekekosen eller på egget. Nam!

IMG_6777-pola

 

Reklamer

5 thoughts on “Hjemmelaget urtemajones

      • Takk for oppskrift på majones. Jeg har et tips å gi i gjengjeld. Jeg tåler ikke melk og klarner derfor alltid smøret. Det gjør jeg på følgende måte: Jeg tar en stålbolle som er avrundet, tilnærmet en halvkule og som rommer 1/2 kg smør. Denne setter jeg i steikovnen, setter denne på 60-80 grader. Når alt er smeltet (det ser du) tar jeg den ut til avkjøling. Så setter jeg den i kjøleskapet natta over. Da tar jeg bollen under kaldt rendene vann, setter begge tomlene på kanten av smøret og presse slik at smøret vippes ut. Da er det bare å skylle bort melka som ligger i bunn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s