Herlig uperfekt!

Hei! Vet du hva? Jeg er ikke perfekt. Og vet du hva, det er ikke du heller! Er det ikke herlig?

Jeg vet at dette er noe alle vet, og som det burde være unødvendig å si, men det er så lett å bli fanget av samfunnets krav om tilstrekkelighet på alle kanter at man tidvis glemmer så enkle ting som det. I går lagde jeg for eksempel en rett som mamma syntes smakte mollstemt! Ho ho, kjipere tilbakemelding skal du lete lenge etter. Men det var sant, og jeg holdt på med heftig eksperimentering, så det var på sin plass med en ærlig tilbakemelding. Selvfølgelig følte jeg meg ikke så vellykket som jeg gjerne skulle gjort, men hey, det var det jeg fikk til. Jeg gjorde så godt jeg kunne, og prøver selvsagt lykken igjen en annen dag.

Poenget jeg skal frem til med dette er et prinsipp jeg gjerne vil lære dere som omhandler perfeksjonisme. Det er nemlig noe som heter 80/20 regelen. Hørt om den? Her kommer litt info om den:

80/20 regel:

På wikipedia står det at 80/20-regelen er «det vanlige fenomen at 80 % av konsekvensene innenfor et område skyldes 20 % av grunnene». Regelen kalles også Paretoprinsippet. Man kan for eksempel si at 20% av kundene står for 80% av omsetningen i en butikk, at 20% av markedsføringen en bedrift foretar seg fører til 80% av oppslutningen, eller at 20% av en befolkning eier 80% av verdiene. Det er altså en regel som virker slik enten du er klar over det eller ikke. Det som er fint er at når du vet om den, kan du bruke den bevisst for å nå dine mål.

Overført til dagliglivet kan man si at du bruker 20% av energien din på 80% av resultatene i livet ditt. Hvis du da velger å si at 80% er bra nok, har du altså 80% energi igjen. Det høres jo fantastisk ut, gjør det ikke? Dessverre er det mange som gjerne vil yte 100% på alle plan i livet, og det som da skjer er at du bruker 80% av energien din på de siste 20%!

Henger du med? Poenget er at hvis man skal ha et striglet hjem, være best på jobben, trene optimalt, spise optimalt, være oppdatert på nyheter og sosiale medier, være en perfekt mor, kjærste osv, ja da ender du opp med null i energiregnskapet. NULL. Det er jo ikke noe kult! Mange psykiske og fysiske lidelser skyldes dessverre perfeksjonisme…Men,

….  det er jo fantastisk at det går an å snurre litt rundt på tankene våre oppe i knollen og rope hurra for at vi faktisk kan bruke så lite som 20% av energien vår på å gjøre en 80% bra nok jobb på de ulike feltene i livet. Det handler om å føle seg BRA, selv om man ikke er perfekt, for som sagt er det umulig å bli fornøyd hvis perfekt er målet. Det krever mental trening å endre tanker som er blitt automatiske, men det går. Jippi!

Og i tillegg har vi da kapasitet til å velge ut noen felter hvor vi faktisk har lyst til å prøve å yte opp mot 100%, for eksempel ved en viktig eksamen, en opptreden osv. Det viktigste er at du vet hvor mye energi du bruker på det, og vet å bruke det smart!

80% er bra NOK i de aller fleste tilfeller:-)

 

Happy-go-lucky! Smil fra Marianne med mollstemt mat på tallerkenen

Foto: wikimedia commons

Reklamer

One thought on “Herlig uperfekt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s